Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Az Ausztriába költözés nem kaland, hanem egy tudatos döntés! Számos magyar család dönt úgy, hogy Ausztriába költözik a jobb életminőség és munkalehetőségek reményében. Azonban ez a folyamat és a beilleszkedés nem mindig egyszerű, különösen akkor, ha gyerekekkel vágunk bele. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb szempontokat, amelyekre figyelni kell az országba költözés során, különös tekintettel a munkakeresésre és a lehetséges buktatókra.

Miért éri meg ebben az országba költözni?

Ausztria híres magas életszínvonaláról, jól működő szociális hálójáról és kiváló oktatási rendszeréről. Az országban alacsony a munkanélküliség, és a fizetések is versenyképesek, ami vonzóvá teszi a külföldiek számára.

Az osztrák városok tiszták és biztonságosak, a természeti környezet pedig lenyűgöző. Mindezek miatt sok magyar család választja Ausztriát új otthonául.

Lépésről lépésre – a költözés előkészítése

A költözés előkészítése kulcsfontosságú a sikeres beilleszkedéshez. Az alábbi lépéseket érdemes követni:

1. Információgyűjtés: Gyűjts össze minden lehetséges információt az osztrák életről, a munkalehetőségekről, a lakhatásról és az iskolákról. Az online fórumok, mint például a közel 100.000 fős Ausztriai Magyarok Facebook csoport, remek források lehetnek.

2. Nyelvtanulás: Bár sok osztrák beszél angolul, a német nyelvtudás elengedhetetlen a mindennapi élethez és a munkavállaláshoz. Kezdj el nyelvtanfolyamra járni még Magyarországon, vagy keress online tanulási lehetőségeket.

3. Munkakeresés: Kezdj el munkát keresni még azelőtt, hogy kiköltöznél. Használd az osztrák állásportálokat, és próbálj meg minél több interjút leszervezni.

4. Lakhatás: Az albérletkeresés Ausztriában kihívást jelenthet, különösen a nagyobb városokban, ahol a kereslet magas. Kezdd el a keresést időben, és készülj fel arra, hogy több lakást is meg kell nézned, mielőtt megtalálod az ideális otthont.

Hivatali teendők Magyarországon és Ausztriában: A költözés során számos hivatali ügyintézéssel kell szembenézni mindkét országban. Magyarországon érdemes előre intézni a szükséges dokumentumokat, például a családi pótlék és az adóigazolások beszerzését. Ausztriában pedig a letelepedési engedély, az egészségbiztosítás és az iskolai/óvodai beiratkozás intézése lesz fontos.

Autó vásárlás és honosítás Ausztriában: Az autóvásárlás vagy a magyar rendszámú autó honosítása is fontos kérdés. Az osztrák szabályok szigorúak, ezért érdemes előre tájékozódni a szükséges lépésekről. Az osztrák autók általában jó állapotban vannak, de a vásárlás előtt mindig ellenőrizd az autó előéletét és műszaki állapotát.

Gyermeknevelés és oktatási rendszer: Ausztriában a gyermeknevelés és az oktatási rendszer magas színvonalú. Az óvodák és iskolák jól felszereltek, és a pedagógusok képzettek. Az óvodai és iskolai beiratkozás időben történő intézése azonban elengedhetetlen. Az óvodai és iskolai költségek változóak, de általában alacsonyak, és számos támogatás elérhető a családok számára.

Egészségügyi rendszer: Az osztrák egészségügyi rendszer kiváló, és a magyarhoz képest sokkal jobban finanszírozott. Az egészségügyi ellátás magas színvonalú, és könnyen hozzáférhető. Azonban érdemes előre tájékozódni a biztosítási lehetőségekről és az orvosi ellátás költségeiről.

1 órás tanácsadás az Ausztriába költözésről és a buktatókról

Ha szeretnél felkészülten nekivágni Ausztriának, és elkerülni a lehetséges buktatókat, érdemes szakértői tanácsot kérni. Az egy órás tanácsadás során részletesen átbeszélhetjük a költözés minden fontos lépését, a munkakereséstől a hivatali ügyintézésig.

Az online űrlap kitöltésével könnyedén kapcsolatba léphetsz velem, és megrendelheted a tanácsadást, amelynek díja most kedvezményesen 30 EUR+ÁFA (az eredeti ára 60 EUR+ÁFA), magánszemélyeknek 20% osztrák ÁFÁ-val ez összen 36 EUR.

Kérlek, ha konkrét kérdéseid vannak, azokat már az űrlap ”megjegyzés” rovatában tedd fel nekem! Az általad megadott elérhetőségek valamelyikén hétköznap reggel 8:00 és délután 16:00 között foglak keresni, vagy abban az időpontban, amelyik neked leginkább megfelel. Ezt szintén a ”megjegyzés” alatt jelezheted. A tanácsadást megelőzően mindenképpen egyeztetni fogunk a tanácsadás időpontjával kapcsolatban. A tanácsadás díját átutalással tudod fizetni a tanácsadás megkezdése előtt.