Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Anmeldebescheinigung – tartózkodási engedély Ausztriában?

ausztria tartózkodási engedély

Figyelem! Az Anmeldebescheinigung nem egyenlő a tartózkodási engedéllyel Ausztriában, de a magyar köznyelvbe így került bele, ezért használjuk mi is ezt a kifejezést a címben. Bővebb infót erről a cikkben találsz.

Azok az EU, EGT, és svájci állampolgárok, akik az uniós jog alapján jogosultak több, mint három hónapig Ausztriában tartózkodni, Anmeldebescheinigung-ot, azaz ”bejelentkezési igazolás”-t kapnak az osztrák államtól. Ez az engedély nem jár automatikusan, kérelmezni kell. A kérelmet az Ausztriába való belépést követő négy hónapon belül be kell nyújtani. Öt év törvényes és folyamatos tartózkodás után lehet jogot szerezni a ” Daueraufenthalt”-ra azaz a ”Tartózkodási engedélyre”.

Ki kaphat Anmeldebescheinigung-ot?

Azok az EU, EGT és svájci polgárok, akik több, mint három hónapig szeretnének Ausztriában tartózkodni, és

 • Ausztriában munkavállalók vagy vállalkozók.
 • a maguk és a családtagjaik számára elegendő megélhetési forrással és átfogó egészségbiztosítással rendelkeznek.
 • tartózkodásuk fő célja egy köz-vagy elismert magániskolában vagy oktatási intézményben történő tanulmányok vagy szakképzés folytatása, és maguk és családtagjaik számára elegendő megélhetési forrással és átfogó egészségbiztosítással rendelkeznek.
 • mindezen fenti feltételek biztosítják az osztrák államot arról, hogy a bejelentkező a tartózkodása alatt nem lesz rászorulja a szociális segélyekre.

Az engedély főlakcím és melléklakcím esetén is meg kell kérni!

Betartandó határidő és az eljárás folyamata

A tartózkodást az Ausztriába való belépést követő négy hónapon belül be kell jelenteni az illetékes BH-nál (Bezirkshauptmannschaft), azaz bevándorlási hatóságnál. Ha minden feltétel teljesül, akkor a hatóság kiállítja a ”Bejelentkezési igazolás”-t. Nekünk személyesen kellett átvennünk, előzetesen a BH levélben tájékoztatott minket az időpontról.

A kérelmet és a hozzá mellékelt dokumentumokat az illetékes BH-nál kell leadni. Esetünkben ez úgy történt, hogy felutaztunk Hartbergbe, és a borítékot, ami a dokumentumokat tartalmazta, a BH előtt kihelyezett hivatali postaládába dobtuk be. A kérelemhez szükséges űrlap egyébként az interneten is letölthető. 14 év alatti gyermekek esetében a kérelmet a törvényes képviselőnek kell benyújtania.

Ha segítségre van szükséged az ügyintézéshez vagy további infókat keresel a témában, keress minket:

Milyen dokumentumokra lesz szükség?

 • Személyenként egy darab kitöltött űrlap
 • Érvényes személyi igazolvány vagy útlevél
 • Bérleti szerződés (tulajdon esetén tulajdoni lap kivonat vagy lakáshasználati megállapodás)
 • Fordított és hitelesített születési anyakönyvi kivonat
 • Lakcímbejelentő lap (Meldezettel)
 • Ausztriában átfogó egészségbiztosítás igazolása
 • Biztosított megélhetési források igazolása (pl. munkaszerződés, vállalkozói igazolvány vagy bankszámla kivonat, cégek esetében az osztrák könyvelőtől származó bevételi igazolás)
 • Az utolsó 3 bérjegyzék
 • Házassági anyakönyvi kivonat vagy bejegyzett élettársi kapcsolat igazolása, fordítása
 • Iskolai vagy oktatási intézménybe való felvétel igazolása és átfogó egészségbiztosítás, valamint nyilatkozat vagy egyéb igazolás a megfelelő megélhetési forrásokról (pl. tanulók/diákok esetében: iskolai beiratkozás igazolása vagy beiratkozási igazolás).
 • Vannak, akiktől erkölcsi bizonyítványt is kértek, szintén német fordítással, tehát erre is lehet számítani.

Az Anmeldebescheinigung kiállításának díja 15 EUR.

A fordításoknak hitelesítettnek kell lenniük! A bejelentkezés elmulasztása közigazgatási-szabálysértési bírságot vonhat maga után! A szabályok nem ismerete nem lehet indok a büntetés elkerülésére!

Share the Post: