Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Az elektromos rollerek új szabályozása Ausztriában

elektromos roller Ausztriában

* * * * *

* * * * *

Az osztrák közlekedési rendeletek legutóbbi, harmincegyedik módosítása új szabályokat vezetett be az elektromos rollerek használatára. Ezek szerint az elektromos rollerek, amelyekre a Straßenverkehrsordnung 88b. paragrafusa vonatkozik, a kerékpárosokra érvényes szabályok szerint közlekedhetnek. A rollerek teljesítménye nem haladhatja meg a 600 wattot, sebességük pedig a 25 km/h-t.

Korhatár és felszereltség

Az elektromos rollerek vezetéséhez törvény által előírt minimális életkor 12 év, de bizonyos feltételek mellett már 9 vagy 10 éves gyerekek is vezethetnek, ha rendelkeznek kerékpár vezetési engedéllyel. Fiatalabb gyerekek csak legalább 16 éves kísérővel használhatják a rollert. Játszó- és lakóutcákban, ahol általános járműforgalmi tilalom van érvényben, a kísérő nélküli használat is megengedett a gyerekek számára.

Az elektromos rollereknek hatékony fékrendszerekkel kell rendelkezniük, továbbá világítási eszközökkel: elől fehér, hátul piros lámpával, oldalt pedig sárga fényvisszaverőkkel vagy visszaverő fóliákkal. Rossz látási viszonyok és sötétedés esetén a lámpák használata kötelező.

A rollerekre vonatkozó közlekedési szabályok értelmében azokat a kerékpárosokra vonatkozó szabályok szerint kell használni. Elsősorban kerékpárutakon kell közlekedniük, ha azok rendelkezésre állnak. Amennyiben kerékpárút nem áll rendelkezésre, az elektromos rollert a gépjárművek számára kijelölt úton szabad használni. A járdákon és gyalogutakon való közlekedés tilos, kivéve, ha a helyi hatóságok külön engedélyt adnak rá, ilyenkor a sebesség nem haladhatja meg a gyaloglási tempót.

Az elektromos rollerek használatakor minden közlekedőtől elvárható, hogy úgy viselkedjen, hogy másokat ne veszélyeztessen vagy akadályozzon. Különös figyelmet kell fordítani azokra az esetekre, amikor a járdák és gyalogutak esetleges használatára kerül sor. A rollereket nem szabad ketten használni, és gondoskodni kell arról, hogy tárolásuk ne zavarja a többi közlekedőt.

Share the Post: