Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Familienbonus Plus (Családi bónusz plusz) adókedvezmény

kisgyerek

* * * * *

* * * * *

A Familienbonus Plus egy adókedvezmény, amellyel Ausztriában a szülők csökkenthetik adóterheiket. A kedvezmény 2019 óta létezik, és azóta többször is módosították. A legutóbbi változtatások 2024-ben léptek életbe.

Ha neked is ügyintézésre van szükséged, akkor nézz körül a Közreműködői címlistánkon, és válassz egy közreműködőt a tetszésed szerint! Ide kattintva eléred a címlistát.

Hogyan igényelhető a Familienbonus Plus?

A Familienbonus Plus egy közvetlen adókedvezmény, amelyet az osztrák adóbevallásban lehet érvényesíteni. A kedvezmény összege a gyermek életkorától függ. Gyermekenként évente legfeljebb 2.000 EUR vehető igénybe.

A Familienbonus Plus-ra azok a szülők jogosultak, akik:

  • Ausztriában élnek és dolgoznak
  • Legalább egy gyermek után családi pótlékot kapnak
  • Rendelkeznek osztrák adóbevallással

A kedvezmény minden gyermekre igénybe vehető, függetlenül attól, hogy biológiai gyermek, örökbefogadott gyermek, vagy mostohaszülői kapcsolaton alapuló gyermek. A Familienbonus Plus-t az osztrák adóbevallásban lehet érvényesíteni. A kedvezmény automatikusan jár, azaz nem kell külön igényelni. Azonban fontos, hogy a szülők minden szükséges dokumentumot benyújtsanak az adóhivatalnak.

Mennyi a Familienbonus Plus összege?

A Familienbonus Plus összege a gyermek életkorától függően a következő:

  • 0-17 év: 2.000 EUR/év
  • 18-24 év: 650 EUR/év

A kedvezmény gyermekenként jár, azaz ha több gyermek után is jár családi pótlék, akkor minden gyermek után igénybe vehető a Familienbonus Plus.

Mik a változások 2024-ben?

A Familienbonus Plus összege 2024-ben nem változott. Azonban van egy új szabály, amely a 18 éves és idősebb gyermekek után járó kedvezményt érinti.

2024 óta a 18 éves és idősebb gyermekek után járó Familienbonus Plus csak akkor jár, ha a gyermek:

  • Teljes idejű iskolában, főiskolán, vagy egyetemen tanul
  • Szakképzésben vesz részt
  • Munkanélküli, és regisztrált az osztrák munkaügyi hivatalnál
  • Rokkant, és nem tud dolgozni

Ha neked is ügyintézésre van szükséged, akkor nézz körül a Közreműködői címlistánkon, és válassz egy közreműködőt a tetszésed szerint! Ide kattintva eléred a címlistát.

Share the Post: