Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Osztrák e-card – online ügyintézés, hogyan kell igényelni?


* * * * *

* * * * *

Az e-card hasonlóan működik, mint a magyar társadalombiztosítási, azaz TAJ kártya. Az e-card az orvosi, kórházi és gyógyszertári látogatások fontos eszköze.  A célja az azonosítás könnyebbé tétele és a hozzáférhetőség megadása az elektronikus egészségügyi ellátáshoz.  Ausztriában ugyanis az orvosok az e-card által férhetnek hozzá a beteg adataihoz.

A kártya segítségével gyorsan és biztonságosan megállapítható a biztosítási jogviszony, illetve a gyógyszer kiváltására való jogosultság. A kártyával emellett egyéb szolgáltatások is elérhetők. Kórházakban találkozni falra helyezett kártyaleolvasóval, amely a tájékozódást teszi egyszerűbbé az intézményen belül. A leolvasóba helyezett kártyával megtudhatjuk, hogy melyik szakrendelés melyik szobájában várnak minket. Szintén nagy segítség a padlón végigfutó, különböző színű nyomvonal, ami egy-egy szakrendelőbe vezeti a betegeket.

Még egy hasznos lehetőség: A https://www.elga.gv.at/faq/elga-portal/ oldalon az ID-Austria azonosítónkkal az orvos által felírt gyógyszereket, azok adagolását, illetve a korábbi leleteinket is megtekinthetjük.

Ha neked is ügyintézésre van szükséged, akkor nézz körül a Közreműködői címlistánkon, és válassz egy közreműködőt a tetszésed szerint! Ide kattintva eléred a címlistát.

Hogyan lehet igényelni?

A társadalombiztosítás felé történő bejelentésről a munkáltatónk gondoskodik, miután elkezdtünk az adott munkahelyen dolgozni. A társadalombiztosítási számunkról szintén a munkáltatónk tájékoztat minket. Az e-card elkészítéséhez szükséges lépéseket azonban már személyesen, magunknak kell megtennünk, ha nem rendelkezünk osztrák útlevéllel, osztrák személyi igazolvánnyal, osztrák jogosítvánnyal vagy még nem szerepelünk az idegenrendészeti nyilvántartásban(Fremdregister). A frissen Ausztriába érkező, és itt munkát vállaló magyarok is ebbe a csoportba tartoznak. Mivel az e-card 2020 január 1. óta a 14 éven aluli gyermekeket, a 70 éven felülieket és néhány egyéb gondozási/ápolási besorolásba eső személyt kivéve, fényképes okmányként működik, ezért első körben azt kell elérni, hogy a fényképünk bekerüljön a szükséges nyilvántartásba (Fremdenregister).

Fontos megjegyezni, hogy a társadalombiztosítási szám az e-card elkészülte előtt is megigényelhető. Ezzel a speciális azonosítóval és egy fényképes igazolvánnyal az e-card nélkül is részesülhetünk már a szükséges egészségügyi ellátásokban. Az e-cardot azonban meg kell igényelni, mégpedig rövid időn belül. Az orvosunk külön is felhívhatja a figyelmünket erre a rendelőben tett látogatás alkalmával.

Ha még nem szerepelünk a nyilvántartásban, tehát nincs rólunk fénykép, a teendők listája lépésről-lépésre a következő

1. Fénykép elkészítése: a fényképnek az igazolványkép kritériumoknak kell megfelelnie. Legyen 35 mm széles, 45 mm magas! Kizárólag színes fényképet fogadnak el! A fénykép nem lehet hat hónapnál régebbi!

2. Osztrák állampolgárság nélkül a következő oldalon foglalhatunk időpontot online magunknak a fényképes e-card ügyintézéshez: https://www.chipkarte.at/cdscontent/?contentid=10007.853270&portal=ecardportal

3. A weboldal használata egyszerű, de szükséges hozzá egy alapszintű német nyelvtudás. Először is az ”Ich habe Keine österreiche Staatsbürgerschaft” vagyis a ”Nem rendelkezem osztrák állampolgársággal” gombra kell kattintanunk. A képen a nyíl jelzi ezt a gombot.

osztrák e-card online igénylés 1. lépés

4. A kattintás után egy olyan felület jelenik meg a képernyőn, ahol a lakóhelyünk szerinti tartományt kell kiválasztanunk. A példánkban Steiermark-ban foglaltunk időpontot az illetékes hatóságnál. A tartomány nevére kattintva lehet tovább haladni.

2. lépés

5. A megjelenő oldalon megtekinthetjük azokat a településeket, amelyek hatóságánál személyesen meg tudunk jelenni az e-card ügyintézéshez. Steiermark esetén három lehetőség közül választhatunk: Graz, Leoben, Liezen. Ha lentebb görgetünk, a hatóságok elérhetőségeit is megtaláljuk. Az elektronikus időpontfoglaláshoz a képen a fenti nyíllal jelölt ”elektronische Terminvereinbarung” kifejezésre kattintottunk.

3. lépés

6. A következő oldalon a példában maradtunk a német nyelvnél. Ha valakinek jobban fekszik az angol nyelv, választhatja azt is. A ”Weiter mit Deutsch” jelentése ”Tovább a német nyelvvel.

4. lépés

7. A kattintás után egy olyan oldal jelenik meg, ahol a ”Bitte auswählen” azaz a ”Kérjük válasszon” lehulló menü alatt újból meg kell adnunk a lakhelyünk szerinti tartományt. Maradtunk Steiermark-nál.

5. lépés

8. A tartomány megadása után a listába automatikusan bekerült az Ecard-Fotoerfassung ügykör. Ez alatt kiválaszthatjuk, melyik város melyik hatóságánál szeretnénk megjelenni. Ha ez kész van, még nem kell a ”Bereits gebuchten…”gombra kattintanunk, hiszen automatikusan megjelenik az űrlap folytatása.

6. lépés

9. Itt meg kell adnunk az társadalombiztosítási számunkat (Sozialversicherungsnummer), egy érvényes e-mail címet, ahova a visszaigazolás érkezhet, azt, hogy hányan szeretnénk az időpontot igénybe venni, illetve néhány személyes adatot.

7. lépés

10. Ha ezeket megadtuk, a ”Mögliche Termine anzeigen” gomb által megtekinthetjük az adott hatóságnál aktuálisan elérhető időpontokat, és választhatunk egy szimpatikus dátumot.

8. lépés

11. Ha az időpont mégsem lenne megfelelő, az oldalon a Termin stornieren gombbal tudjuk törölni.

A www.chipkarte.at oldalon is részletesen megtalálható minden információ, amely az igényléshez szükséges.

Ha neked is ügyintézésre van szükséged, akkor nézz körül a Közreműködői címlistánkon, és válassz egy közreműködőt a tetszésed szerint! Ide kattintva eléred a címlistát.

További esetlegesen felmerülő kérdések

Szükség van nyomtatott beutalóra (Überweisung) is az e-card mellé?

Igen! Ha olyan szakrendelésre megyünk, ahol nem kontroll céljából vizsgálnak, és nem az ott dolgozók adták az időpontot, a házirovostól beutalót kell kérnünk.

Külföldi címre is postázzák az e-cardot?

Igen, erre van lehetőség! Ha a munkáltatónk külföldi postacímet adott meg a regisztráláskor a kérésünkre, mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot az illetékes osztrák egészségbiztosítónkkal annak érdekében, hogy a kártya a külföldi címünkre biztosan kiküldésre kerüljön!

Lehetséges e-card helyettesítő ideiglenes igazolást igényelni?

Igen, ha valami miatt a fotóregisztrálás elhúzódik, az egészségbiztosítónál kérhetünk ideiglenes igazolást, ezzel is mehetünk az orvoshoz.

Az újszülöttek automatikusan megkapják az e-cardot?

Igen, mivel az e-card 14 év alatt nem fényképes igazolvány, ezért egyéb teendőnk az újszülött gyermek esetén nincsen. A babák számára az e-card automatikusan kiállításra kerül. Amennyiben néhány héten belül nem érkezik meg a kártya, szintén az egészségbiztosítónk tud segítségünkre lenni.

Mi történik, ha több biztosítónál is biztosítási jogviszonyunk van Ausztriában?

Ausztriában előfordulhat, hogy valaki több biztosítónál is biztosított. Ilyen eset lehet, ha vállalkozásunk mellé bejelentett munkaviszonnyal is rendelkezünk. A vállalkozók biztosításával külön egészségbiztosító foglalkozik. Ebben az esetben az orvosi látogatások során mi dönthetünk arról, hogy az adott szolgáltatást melyik biztosítónál kívánjuk igénybe venni.

Ha neked is ügyintézésre van szükséged, akkor nézz körül a Közreműködői címlistánkon, és válassz egy közreműködőt a tetszésed szerint! Ide kattintva eléred a címlistát.

Share the Post: