Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Osztrák autópálya matrica türelmi idő, mi az igazság?

osztrák autópálya matrica türelmi idő

* * * * *

* * * * *

Az osztrák autópálya-matricák elengedhetetlenek a gyorsforgalmi utakon való vezetéshez Ausztriában. De mi történik, ha elfelejtjük megvásárolni a matricát, mielőtt belépünk az autópályára? Létezik türelmi idő, amíg büntetés nélkül vezethetünk matrica nélkül?

Sajnos a türelmi idő mítosz. Ausztriában nincs türelmi idő az autópálya-matricák vásárlására. Ha matrica nélkül hajtunk fel az autópályára, bírságra számíthatunk. A bírság mértéke a matrica típusától és a matrica nélküli vezetés időtartamától függően változik.

Ha valakit érvényes matrica nélkül kapnak el az osztrák autópályákon vagy gyorsforgalmi utakon, azonnali helyszíni bírságot szabnak ki. A személyautóval közlekedők esetében a bírság minimum 120 euró, míg a motorosok esetében 65 euró.

Abban az esetben, ha a helyszíni bírságot nem tudjuk azonnal kifizetni, további következményekkel kell számolnunk. Ekkor hivatalos feljelentés készül, és a bírság összege 300 euróra nő. A legrosszabb esetben a bírság akár 3.000 euró is lehet, ha a járművezető továbbra sem rendezi a bírságot

Hogyan kerülhetjük el a bírságot?

A legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a bírságot, ha előre megvásároljuk az autópálya-matricát. Ezt megtehetjük online az ASFINAG weboldalán vagy alkalmazásában, vagy az osztrák határ közelében található benzinkutakon és autópálya-díjbeszedő pontokon.

Fontos megjegyezni, hogy az ASFINAG gyakran ellenőrzi az autópályákat, és a rendőrség mobil ellenőrzőpontokat is üzemeltet.

Csapdahelyzetek, melyek büntetéshez vezethetnek

Ausztriában közlekedve az autópályán több olyan csapdahelyzet is létezik, ami büntetéshez vezethet.

Az egyik ilyen az online autópálya matrica vásárlása. Mivel az európai vásárlói törvények miatt a vevők 14 napon belül visszalépéhetnek az online vásárlástól, ezért erre az online módon vásárolt autópálya matricák esetében is lehetőségük van. Az elállás lehetséges postai úton is, amire az ASFINAG 3 napot számol, ezért olyan szabályt hozott, hogy az online módon vásárolt 2 hónapos vagy 1 éves matrica csak a 18. naptól érvényes.

Ez azt jelenti, hogy hiába akarnánk a vásárlás napjától vagy a következő pár naptól érvényes 2 hónapos vagy 1 éves osztrák autópálya matricát venni online módon, azok csak a 18. napon lépnek érvénybe. Kivétel ez alól, ha vállalkozásként vesszük a matricát, és ezt a törvényeknek megfelelő módon tesszük, mert ilyenkor ránk nem vonatkozik a magánfelhasználóknak járó elállási jog, és az autópálya matricáknál sem kell kivárni a 18 napot.

Szintén kivétel az 1 napos és a 10 napos matrica, mivel ezek rövidebbek, mint a 14 napos elállási jog, és ezeket akár azonnali érvényességgel is meg tudjuk venni online módon. Ekkor természetesen lemondunk a vásárlás során az elállási jogról, nem kaphatjuk vissza a pénzünk, ha ezt kérjük.

Ha azonnali hatállyal érvényes 2 hónapos vagy 1 éves autópálya matricát szeretnénk venni, akkor Ausztria szerte sok száz benzinkúton vagy más árusítóhelyen megtehetjük, ekkor a kapott matricát az előírt módon fel kell ragasztanunk a szélvédőre. Ha nem ragasztjuk fel, akkor szintén büntetést kapunk, hiába vettük meg.

A második csapdahelyzet az, hogy bár az osztrák autópálya matricák Ausztria teljes területén érvényesek, vannak olyan autópálya szakaszok, melyek magánfinanszírozásban készültek, és ezekre nem elég az osztrák autópálya matrica, hanem kiegészítő díjat kell fizetnünk. Ide tartozik többek között az A13 Brenner autópálya, az A10 Tauern autópálya egy része, az S16 Arlberg gyorsforgalmi út egy része, az A11 Karawanken autópálya egy része és az A9 Pyhrn autópálya egy része a két alagúttal.

Az alábbi térképen látható, hogy zölddel vannak jelölve azok az útszakaszok, ahol nem elég az osztrák autópálya matrica, hanem külön díj van. Utazás előtt mindig ellenőrizni kell, hogy ezek az infók frissek-e:

osztrák autópályák és a külön fizetős útszakszok

Az ASFINAG oldalán lehetőségünk van egyszeri útra szóló kiegészítő jegyet vennei akármelyik útszakszra, vagy oda-vissza szóló jegyet vásárolni, illetve több útra szóló kártya is létezik már. A legújabb szolgáltatás pedig az ASFINAG FLEX, amikor a rendszer automatikusan levonja a díjakat ezeknél a szakaszoknál a hozzátársított fizetőeszközről, amikor áthajtunk rajtuk.

Az autópálya matrica vásárlásról és az extra útszakaszdíjakról további információk olvashatók az ASFINAG magyar nyelvű felületét ide kattintva.

Share the Post: