Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Osztrák nyugdíj és minimál nyugdíj (magyaroknak is)

osztrák nyudíjasok

* * * * *

* * * * *

Az osztrák nyugdíjrendszer az egyik legfejlettebb és legátfogóbb Európában. Azonban azok számára, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek vagy olyan egyéb okok miatt, amelyek miatt a hagyományos nyugdíj összege alacsony, az országban elérhető egy olyan segély, amelyet gyakran “Mindestpension” vagy minimálnyugdíjként emlegetnek.

Nincs hivatalos minimál nyugdíj Ausztriában, kiegészítő segély van

Az osztrák nyugdíjrendszer egyik sajátossága az, hogy nincs általános minimálnyugdíj. Tehát nem létezik olyan összeg, amit minden nyugdíjas garantáltan kapna. Ehelyett azok, akik rendkívül alacsony nyugdíjat kapnak, és szociális szükséglet merül fel, jogosultak lehetnek egy kiegészítő kiegyenlítő segélyre, amit az Ausgleichszulage néven ismernek.

Ausgleichszulage

Az Ausgleichszulage-t azok kaphatják, akik törvényesen Ausztriában élnek, és havi jövedelmük egyedülállóként kevesebb, mint 1.217,96 euró, vagy pároknak kevesebb, mint 1.921,46 euró (2024-es állapot szerint). Ezek az összegek az életkörülményekre és az inflációra tekintettel időről időre változhatnak. Az Ausgleichszulage tehát nem fix összeg, hanem egy kiegészítés, amely az adott évben meghatározott célösszeg és a nyugdíj közötti különbséget jelenti. Ennek köszönhetően, a jogosult nyugdíjasok nyugdíja akkor is eléri a 1.217,96 eurós összeget (egyedülállóként, 2024-es összeg) vagy párként a 1.921,46 euró összeget (2024-es összeg), ha ennél kevesebb lenne a nyugdíj.

Egyedülálló, özvegy nyugdíjasok1217,96 euró önálló nyugdíj
Olyan nyugdíjas házaspár, akivel együtt él a házastársuk1921,46 euró házaspár nyugdíj

Példák:

  • ha egy nyugdíjas nyugdíja 1000 euró, akkor az Ausgleichszulage összege 217,96 euró, hogy meglegyen a referencia 1217.96 eurós minimum összeg
  • ha egy nyugdíjas házaspár együttes nyugdíja 1850 euró, akkor az Ausgleichszulage össze 71,46 euró, hogy meglegyen a referencia 1921,46 eurós minimum összeg

A nyugdíjbavonuláskor a nyugdíjkérelem egyben Ausgleichszulage kérelemnek is minősül, ezt külön nem kell kérvényezni. Az Ausgleichszulage-t viszont külön kell kérvényezni:

  • ha a rá való jogosultság később keletkezik vagy
  • jövedelemcsökkenés miatt jogosulttá válik valaki rá.

Az Ausgleichszulage kiszámításánál ugyanis nem csak a nyugdíjat figyelik, hanem minden egyéb jövedelmet is. Így előfordulhat az, hogy valakinek kiesik egy kiegészítő jövedelme, és a nyugdíja már a meghatározott éves célösszeg alá esik, ekkor jogosulttá válik a Ausgleichszulage-ra.

Ausgleichszulagenbonus

Az Ausgleichszulagenbonus egy további lehetőség azoknak, akik hosszú éveken keresztül járulékot fizettek a nyugdíjbiztosításba. Ezt a bónuszt azok kaphatják meg, akik legalább 30 évnyi járulékfizetési időt szereztek a nyugdíjbiztosításban. Az erre való jogosultságot a Pensionsversicherungsanstalt, vagyis a Nyugdíjbiztosítási Intézet határozza meg. Az Ausgleichszulagenbonus referencia összege 1.325,24 euró, a bónusz pedig legfeljebb 180,31 euró lehet (2024-es állapot szerint).

Ezzel tehát az osztrák állam azokat a nyugdíjasokat honorálja egy extra összeggel, akik tovább dolgoztak és fizették a járulékukat Ausztriában. Akinek önállóan nincs meg az 1325,24 eurós nyugdíja, de megvan a 30 évnyi jogosultsága, annak kipótolják a nyugdíját azzal a kikötéssel, hogy az Ausgleichszulagebonus maximális összege havi 180,31 euró lehet.

Az osztrák nyugdíjakat egy évben 14 alkalommal fizetik, tehát van 13. havi nyugdíj és 14. havi nyugdíj is. Az esetleges Ausgleichszulage és Ausgleichszulagebonus is 14 alkalommal jár az évben.

Osztrák nyugdíjjogosultság

Azonban fontos megjegyezni, hogy az 1955. január 1. után született személyeknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük az osztrák nyugdíjhoz való jogosultsághoz:

  • Szükségük van 180 hónapnyi biztosítási időre, ami megfelel 15 biztosítási évnek.
  • Emellett legalább 84 hónapot dolgozóként kell eltölteniük, ami 7 évnek felel meg.

Fontos megjegyezni, hogy a foglalkoztatási időként számítanak az olyan időszakok is, mint a fogyatékos gyermek gondozása, a közeli hozzátartozó gondozása (legalább 3. gondozási fokozattól kezdve), valamint a családi hospice-karantén ideje.

Azonban emlékezni kell arra is, hogy az osztrák nyugdíjkorhatár előtt nem lehet nyugdíjat igényelni. Jelenleg a férfiak számára a nyugdíjkorhatár 65 év, míg a nők esetében 60 és 65 év között változhat a nyugdíjkorhatár (2024-es állapot).

Az osztrák nyugdíjrendszer számos lehetőséget kínál a nyugdíjazásra és a támogatásra azok számára, akik szükségük van rá. Az Ausgleichszulage és az Ausgleichszulagenbonus lehetőséget biztosítanak az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek a megfelelő támogatás elérésére, miközben a törvényes előírások betartása segít a rendszer fenntartásában és az igazságos nyugdíjazás biztosításában.

Hány év munkaviszony után jár nyugdíj ausztriában?

Összefoglalva: az osztrák nyugdíj 15 évnyi biztosítási idő után jár, melyből legalább 7 évnek munkaviszonynak kell lennie. A nyugdíj igénylése csak a nyugdíjkorhatár betöltése után lehetséges, mely jelenleg a férfiak számára 65 év, a nőknél 60-65 év közötti. Emellett sokféle egyéb kiegészítő támogatás érhető el a kis nyugdíjjal rendelezők számára.

10 év munkaviszony után mennyi nyugdíj jár ausztriában?

10 évnyi munkaviszony után csak akkor jár nyugdíj Ausztriában, ha megvan mellette az összesen 15 évnyi biztosítási idő is.

Mi történik az Ausztrián kívül megszerzett szolgáltati idővel?

Az EU jogszabálya szerint az EU-tagállamokban megszerzett összes nyugdíjjogosultsági időtartamot figyelembe veszik a nyugdíj szempontjából. Ez azt jelenti, hogy minden olyan országban, ahol valakinek nyugdíjjogosultsága volt, a nyugdíj-járulékokat addig megőrzik, amíg az illető el nem éri a nyugdíjjogosultságot az adott ország jogszabálya szerint.

Az uniós jog azonban nem írja elő, hogy egyik ország átvegye a másik országban szerzett nyugdíjjogosultsági időtartamokat. A már befizetett járulékok ezért nem kerülnek átutalásra egy másik országba.

Amikor valaki az öregségi nyugdíjat igényli a lakóhelyén vagy az utolsó nyugdíjjogosultsági időszakot megszerezte az országban, jelezni kell, hogy külföldön is szerzett nyugdíjjogosultsági időszakokat. Azonban nem szükséges külön-külön nyugdíjra jelentkezni minden szerződő államban. Az a nyugdíjellátó, amelyhez a kérelem benyújtásra kerül, automatikusan elindítja a határokon átnyúló nyugdíjjogosultsági jogosultság meghatározásának folyamatát. Amennyiben az alkalmazottnak legalább egy éven keresztül nyugdíjjogosultsága volt, minden ország külön-külön fizet nyugdíjat az adott esetben alkalmazandó szabályok szerint, amint az illető elért a releváns nyugdíjjogosultsági korhatárhoz.

Ez azt jelenti, hogy az Ausztriában élő magyarok az esetleges magyar nyugdíjukat a magyar államtól kapják, az aktuálisan érvényes magyar jogszabályok szerint, és mértékben. Közben az osztrák állam az akkori oszták jogszabályok szerint és mértékben fog osztrák nyugdíjat fizetni. A különféle országokban megszerzett évek nem vonhatók össze, azokat külön-külön, országonként fogja mindig elbírálni a helyi nyugdíjfolyosító.

Share the Post: