Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Osztrák nyugdíj és minimál nyugdíj (magyaroknak is)

Az osztrák nyugdíjrendszer az egyik legfejlettebb és legátfogóbb Európában. Azonban azok számára, akik alacsony jövedelemmel rendelkeznek vagy olyan egyéb okok miatt, amelyek miatt a hagyományos nyugdíj összege alacsony, az országban elérhető egy olyan segély, amelyet gyakran “Mindestpension” vagy minimálnyugdíjként emlegetnek.

Nincs hivatalos minimál nyugdíj Ausztriában, kiegészítő segély van

Az osztrák nyugdíjrendszer egyik sajátossága az, hogy nincs általános minimálnyugdíj. Tehát nem létezik olyan összeg, amit minden nyugdíjas garantáltan kapna. Ehelyett azok, akik rendkívül alacsony nyugdíjat kapnak, és szociális szükséglet merül fel, jogosultak lehetnek egy kiegészítő kiegyenlítő segélyre, amit az Ausgleichszulage néven ismernek.

Az Ausgleichszulage-t azok kaphatják, akik törvényesen Ausztriában élnek, és havi jövedelmük egyedülállóként kevesebb, mint 1.217,96 euró, vagy pároknak kevesebb, mint 1.921,46 euró (2024-es állapot szerint). Ezek az összegek az életkörülményekre és az inflációra tekintettel időről időre változhatnak.

Az Ausgleichszulagenbonus egy további lehetőség azoknak, akik hosszú éveken keresztül járulékot fizettek a nyugdíjbiztosításba. Ezt a bónuszt azok kaphatják meg, akik legalább 30 évnyi járulékfizetési időt szereztek a nyugdíjbiztosításban. Az erre való jogosultságot a Pensionsversicherungsanstalt, vagyis a Nyugdíjbiztosítási Intézet határozza meg. Az Ausgleichszulagenbonus referencia összege 1.325,24 euró, a bónusz pedig legfeljebb 180,31 euró lehet (2024-es állapot szerint).

Osztrák nyugdíjjogosultság

Azonban fontos megjegyezni, hogy az 1955. január 1. után született személyeknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük az osztrák nyugdíjhoz való jogosultsághoz:

  • Szükségük van 180 hónapnyi biztosítási időre, ami megfelel 15 biztosítási évnek.
  • Emellett legalább 84 hónapot dolgozóként kell eltölteniük, ami 7 évnek felel meg.

Fontos megjegyezni, hogy a foglalkoztatási időként számítanak az olyan időszakok is, mint a fogyatékos gyermek gondozása, a közeli hozzátartozó gondozása (legalább 3. gondozási fokozattól kezdve), valamint a családi hospice-karantén ideje.

Azonban emlékezni kell arra is, hogy az osztrák nyugdíjkorhatár előtt nem lehet nyugdíjat igényelni. Jelenleg a férfiak számára a nyugdíjkorhatár 65 év, míg a nők esetében 60 és 65 év között változhat a nyugdíjkorhatár (2024-es állapot).

Az osztrák nyugdíjrendszer számos lehetőséget kínál a nyugdíjazásra és a támogatásra azok számára, akik szükségük van rá. Az Ausgleichszulage és az Ausgleichszulagenbonus lehetőséget biztosítanak az alacsony jövedelemmel rendelkezőknek a megfelelő támogatás elérésére, miközben a törvényes előírások betartása segít a rendszer fenntartásában és az igazságos nyugdíjazás biztosításában.

Share the Post: