Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

GIS változás 2024 – Kinek kell fizetni?

gis - orf hozzájárulás adó

2024 január 1-től megszűnik a GIS hozzájárulás Ausztriában. A helyébe lépő ORF hozzájárulást néhány kivételtől eltekintve, már minden osztrák háztartásnak kötelező lesz fizetnie, függetlenül attól, hogy fogják-e az Osztrák Rádió és Televízió (ORF) csatornáit.

Ebben a cikkben sorra vesszük az új hozzájárulás kapcsán felmerülő kérdéseket, a válaszok segítségével pedig te is gyorsan átláthatod majd, mire számíthatsz a közeljövőben.

Miről szólt eddig a GIS?

A GIS az Ausztriába költöző magyarok ”mumusa” volt, egy olyan adóforma, amivel eddig közvetlen módon még nem találkozhattak. Azt rögtön a cikk elején le kell szögeznünk, hogy a közmédia szolgálatásait a legtöbb országban az adófizetők állják, beépítve a különféle adókba, Ausztriában azonban nevet is adtak ennek.

A Gebühren Info Service (GIS) GmbH az osztrák rádió,-és televíziós díjak beszedéséért felelős vállalat, mely 1998-tól látja el feladatát, szorosan együttműködve a pénzügyminisztériummal. Az eddig érvényes szabályozás értelmében minden televíziós és rádiós adás vételére alkalmas eszköz után GIS díjat kellett fizetnie a háztartásoknak.

A vitás ügyek abból származtak, hogy sokan egyáltalán nem nézték, illetve hallgatták az ORF adásait, ennek ellenére mégis fizetniük kellett a meglévő készülékeik miatt. Természetesen voltak néhányan, akik megpróbálták kijátszani a rendszert, a GIS ellenőrzések során elrejtették a televíziókat és/vagy nem nyitották ki az ajtót az ellenőröknek.

Mi annak ellenére kaptunk egy váratlan GIS ellenőrzést a beköltözésünk után nem sokkal, hogy regisztráltunk a GIS-nél és jeleztük a fizetési szándékunkat. A helyzet tisztázása után az ellenőrök azonnal távoztak az otthonunkból.

Mit jelent pontosan az új ORF hozzájárulás?

Az ORF hozzájárulás a közmédia egy új finanszírozási formája, amely 2024. január 1-től lép életbe Ausztriában. A díjak beszedéséért az ORF-Beitrags Service GmbH felel majd. A meghozott törvény értelmében a fenti időponttól kezdve minden háztartásnak részt kell vennie a közszolgálati televíziós és rádiós csatornák működtetésében. Fontos megjegyezni, hogy háztartásokról és nem személyekről van szó, tehát teljesen mindegy, hogy egy adott lakcímre mennyi ember van bejelentkezve.

Az ORF hozzájárulás mértéke havonta 15 euró 30 cent (€15.30) minden Hauptwhohnsitz, azaz fő lakcím esetén, ehhez jön még egy esetleges tartományi illeték. Ez az összeg tehát alacsonyabb, mint a korábbi GIS díj, ami tartományonként szintén eltérő módon, 22 euró 45 cent és 28 euró 65 cent között változott havonta. További engedmény, hogy a törvény szerint az ORF díjat a Nebenwohnsitz (másodlagos) lakcímre már nem kell fizetni.

Hogyan lehet az ORF hozzájárulást fizetni?

Amennyiben már rendelkezel GIS regisztrációval és fizetted a díjakat, nincs különösebb teendőd. Az ORF-Beitrags Service 2024. január 1-től automatikusan átviszi az adataidat az új rendszerbe.

Figyelem! Abban az esetben, ha a két havonta előre fizetendő GIS második hónapja 2024. januárjára vonatkozna az esetedben, akkor a GIS 2023-ban már csak a decemberi egy hónapot számlázza ki. A második hónapra eső rész már az új ORF hozzájáruláshoz fog tartozni, és a ORF-Beitrags Service számlázza ki. Emiatt az ő első számlájuk 3 havi díjat fog tartalmazni, a régi GIS egy hónapját, és az új ORF hozzájárulás két hónapját. Miután ez az átmeneti magasabb számlázás megtörténik, a következő számlán már a megszokott, 2 hónapot fogja feltüntetni neked az ORF-Beitrags Service. Amennyiben a GIS hozzájárulásnál az utolsó számlád 2023. novemberre-decemberre vonatkozik, úgy az új ORF hozzájárulás neked két hónappal indul, mivel nem kell a GIS második hónapját kiszámláznia.

Akkor, ha korábban már mentességet kaptál a GIS fizetés alól, szintén nincs teendőd, nem szükséges új kérelmet benyújtanod. A mentesség lejárata előtt írásban időben értesítenek majd. A megváltozott adatokat (név, címváltozás, bankszámla szám változás) a GIS oldalán regisztrált tagok online egy űrlap kitöltésével is jelezhetik.

A fizetési módokról: Az új regisztrációknál 2024. január 1-től új fizetési módok érvényesek:

  • csekk esetén évente egyszer kell fizetni
  • átutalásnál viszont részletfizetés is lehetséges, évente 2 vagy 6 alkalommal

Fontos információ: az ORF díjat mindig előre kell fizetni.

Ki kérhet mentességet az ORF fizetés alól?

A korábban mentességet kapott személyeknek nem kell új igénylést leadniuk, de azoknak is van lehetőségük mentességet kérni, akik új regisztráltak vagy eddig még nem éltek ezzel a lehetőséggel.

Mindezt már az ORF-en keresztül lehet megtenni. Mentesülhetnek a díjkifizetés alól azok, akik gyermekgondozási segélyben részesülnek (Beihilfe zum Kinderbetreuungsgeld), ösztöndíjat (Studien-/Schülerbeihilfe) vagy munkanélküli segélyt (Arbeitslosengeld) kapnak.

A részletes listát megtalálhatjátok a GIS weboldalán. Szintén itt, egy rövid online kalkulátort kitöltve, rögtön megtudhatod, jár-e neked a mentesség. Kattints ide a GIS (ORF) hozzájárulás kalkulátor megnyitásához.

GIS – ORF hozzájárulás kalkulátor

Fontos! Ahogy fentebb is jeleztük, a Nebenwhonsitz esetén sem kell már díjat fizetni. Kivétel, ha ez a lakcím más valakinek Hauptwohnsitz-e, mert akkor fizetési kötelezettség terheli a lakcímet.

Mit kell tenni új regisztrációnál?

Minden Hauptwohsitz-en egy felnőtt korú személyt regisztrálni kell, teljesen mindegy, hogy az adott lakcímen van-e televízió, vagy rádiókészülék.

A regisztrációt a GIS weboldalán is elvégezheted, ide kattintva, nincs szükség személyes megjelenésre. A mentességi kérelem benyújtása is csak a regisztrációval lehetséges.

Akkor, ha a Nebenwohnsitz lakcímed valaki másnak a Hauptwohnsitz lakcíme, az ORF-Beitrags-Gesetz értelmében akkor is regisztrálni kell. Ha egy Hauptwohnsitz alatt senki sem jelentkezik be, a lakókat fel fogják szólítani a kötelességeik elvégzésére, tehát valakinek mindenképpen fizetnie kell az új hozzájárulást az adott lakcímre.

GYIK Gyakran ismételt kérdések

Kinek kell az új GIS-t (ORF hozzájárulás) fizetni?

Néhány esetet leszámítva minden Hauptwohnzits háztartásnak, akár van televízió és rádiókészülék, akár nincs.

Nincs televízióm és rádióm, kell új GIS-t fizetnem?

Igen, mentesség nélkül minden Hauptwohnzits háztartásnak fizetési kötelezettsége van 2024. január 1-től.

Mikor változik a GIS?

A változások 2024. január 1-től lépnek életbe. Az új törvény értelmében minden Hauptwohnzits háztartás ORF hozzájárulást fizet. A mentességről a GIS weboldalán lehet tájékozódni, ide kattintva.

Mennyi GIS-t kell fizetni 2024-től?

Az új ORF hozzájárulása díja 15 EUR 30 Cent havonta, amely további tartományi illetékkel egészülhet ki.

Nebenwohnzits mentesül az új GIS fizetés alól?

Igen, amennyiben a Nebenwohnsitz egyetlen 18 év feletti személynek sem a fő lakcíme (Haupwohnzitz), az új törvény értelmében a háztartás mentesül az ORF hozzájárulás fizetése alól.

GIS regisztrált vagyok, kell regisztrálnom az ORF-nél?

GIS regisztráltaknak és fizetőknek nem kell új regisztrációt tenniük. Az ORF-Beitrags Service GmbH 2024. január 1-től automatikusan átveszi az adataikat.

Hol lehet regisztrálni az új GIS-re?

Az új regisztráció a GIS oldalán online is elvégezhető, ide kattintva.

Mi történik, ha nem regisztrálok az új GIS-re?

A regisztráció elmulasztása mentesség nélkül első körben felszólítást von maga után.

Kaphatok mentességet az új GIS alól?

A GIS oldalán néhány kérdés megválaszolásával választ lehet kapni arra, ki mentesülhet a fizetési kötelezettség alól, ide kattintva.

Frissítés 2024. január 11.

Megérkeztek az első levelek, a feladó az OBS – ORF Beitrags Service. A számla két tételt tartalmaz, az ORF-Beitrag nevű hozzájárulást, és a tartomány szerinti kiegészítő díjat. A számlát a ORF-Beitrags Service GmbH számlájára, az AT67 3100 0004 0401 1011 IBAN számlaszámra kell befizetni, a megadott számlaazonosító feltüntetésével a Zahlungsreferenz mezőben.

20

MEGOSZTÁS
Share the Post: