Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Volksschule beiratkozás Ausztriában (általános iskola, alsó tagozat)


* * * * *

* * * * *

Az Ausztriába érkező családoknak nem csak a költözéssel járó teendőkről és hivatali ügyek intézéséről kell gondoskodniuk, hanem a gyermekeik iskolai beiratkozásáról is. Ebben a cikkben személyes tapasztalataink alapján osztjuk meg veletek azokat az információkat, amelyek számotokra is hasznosak lehetnek, ha 6-10 év közötti gyerekekkel jöttök az országba.

Mi az a Volksschule – osztrák iskolarendszer

Az osztrák iskolarendszer sokban különbözik a Magyarországon megszokottól. A gyermekeknek a tanulmányai megkezdése előtt Ausztriában is óvodába kell járniuk. A Kindergarten 3 éves kortól várja a kicsiket, de az óvodakötelezettség csak abban az évben kezdődik, amikor a gyermek szeptember 1. előtt betölti az ötödik életévét. Ez azt jelenti tehát, hogy az iskola előtt egy évet minden gyerek köteles az oviban tölteni.

A Volksschule a magyar oktatási rendszerben nevelkedettek számára teljesen ismeretlen iskolatípus Ausztriában. Ha mégis nagyon rá akarnánk húzni valamire, az osztrák általános iskola alsó tagozatának felel meg. A Volksschule-ban 4 évfolyamon tanulnak a gyermekek, nagyjából 6 és 10 éves koruk között, közvetlenül a Kindergarten, vagyis az óvoda befejezése után.

Ausztria iskola beiratkozás – Volksschule

Amikor elhatároztuk, hogy Ausztriába költözünk, nem volt olyan sürgető indok, ami az azonnali lépésekre ösztönzött volna minket, ezért mindent alaposan megterveztük, az időpontot is beleértve. Úgy ütemeztünk, hogy a magyar iskolai év végén, tehát június közepén hagyjuk el az országot. Ez a gyerek szempontjából rendkívül kényelmes volt, hiszen volt ideje elköszönni az osztálytársaitól, tanítóitól és az évzárón is részt tudott venni.

Miután meghatároztuk, hogy Ausztrián belül merre is szeretnénk lakni, kiválasztottuk a nekünk tetsző várost, e-mailben felvettük a kapcsolatot az itteni Volksschule vezetőségével. Ausztriában ekkor még javában zajlott a tanév, a hosszabb téli szünetnek köszönhetően a gyerekek július közepéig járnak iskolába.

Az első levélben azt a tájékoztatást kaptuk az igazgató asszonytól, hogy a fiúnkat az életkorának megfelelő évfolyamban fogják elhelyezni. Azoknak a gyerekeknek, akiknek nem anyanyelve a német, kötelezően részt kell vennie egy MIKA-D teszten, és az eredményektől függően célzott nyelvi támogatást kapnak az iskolában.

A felvételhez fontos egy Meldezettel (lakcímbejelentő), a gyermek születési anyakönyvi kivonata, melyből másolat is elegendő és a Sozialversicherungsnummer, vagyis egészségbiztosítási (TAJ) szám. A gyermekünk a költözés közepén még nem rendelkezett ezzel a számmal, vártuk az osztrák biztosítótól a visszajelzést, így a már meglévő adatokat kérte csak az iskola. A számot később, még a tanév kezdete előtt pótoltuk.

A dokumentumok között volt még a Ganztagesschule-ba (GTS), a napközibe történi beiratkozás űrlapja is. A kisfiúnk iskolájában legkésőbb 12:30-kor véget ér a tanítás, ezt követően hazamehetnek a gyerekek vagy maradhatnak a GTS-ben egészen 17 óráig.

A mi Volksschule-énkban például ez a heti órák száma a négy évfolyamnak:

HétfőKeddSzerdaCsütörtökPéntek
1. osztály2 tanóra
8:00-9:20
3 tanóra
7:40-10:40
4 tanóra
7:40-11:35
4 tanóra
7:40-11:35
4 tanóra
7:40-11:35
2. osztály4 tanóra
7:40-11:35
4 tanóra
7:40-11:35
5 tanóra
7:40-12:30
5 tanóra
7:40-12:30
4 tanóra
7:40-11:35
3. osztály4 tanóra
7:40-11:35
4 tanóra
7:40-11:35
5 tanóra
7:40-12:30
5 tanóra
7:40-12:30
4 tanóra
7:40-11:35
4. osztály4 tanóra
7:40-11:35
4 tanóra
7:40-11:35
5 tanóra
7:40-12:30
5 tanóra
7:40-12:30
4 tanóra
7:40-11:35

A GTS-ben ebédet és uzsonnát is kapnak, van egy óra tanulószoba, majd szabadon játszhatnak. Az uzsonna mindig valamilyen gyümölcs, de az egészséges táplálkozás az ebéd összeállításban is megmutatkozik. A magyar tapasztalatainkkal ellentétben az osztrák napközi rendkívül felszerelt, tornaszoba és rengeteg játék, valamint kreatív eszköz várja a gyerekeket. Amikor jó az idő, a nevelők igyekeznek kinti játéktevékenységeket biztosítani a tanulóknak.

A Volksschule-ba történő beiratkozáskor a gyermek egészségére vonatkozóan is ki kellett töltenünk egy űrlapot, ebben minden tartós betegségről, allergiáról és rendszeresen szedett gyógyszerről tájékoztatnunk kellett az iskolát. Emellett nyilatkozhattunk még a vallásról, ennek csupán a vallásoktatás szempontjából volt jelentősége, amire a tanulóknak szintén lehetőséget kínál a Volksschule.

A külföldi tanulmányok megkezdése előtt ezekre kell figyelni Magyarországon

További teendőnk volt egy igazolás küldése a gyermekünk korábbi magyar iskolájának. Ebben a dokumentumban jelezte az itteni Volksschule, hogy a fiúnk szeptembertől náluk folytatja az iskolai tanulmányait. 

Fontos! A 2020. január 1-től Magyarországon érvénybe lépő jogszabályi változások nyomán minden külföldre költözött óvoda-, vagy iskolaköteles gyermek esetén a szülőnek tájékoztatni kell az Oktatási Hivatalt is. Ügyfélkapun keresztül ezt néhány perc alatt sikeresen elintéztük.

A Volksschule-ba történő beiratkozás tehát egész egyszerűen ment, gyakorlatilag minden e-mailben zajlott. A gyermeknek pozitív tapasztalati voltak az első napokkal kapcsolatban, a napköziben és a DAZ, német, mint idegen nyelv órákon több magyar társával is megismerkedhetett, akik segítették a beilleszkedését.

Ausztriában a külföldi, nem anyanyelvi német diákok, ahogy azt fent is említettük már, kiegészítő német nyelvi oktatásban részesülnek. Ezeket a DAZ órákat beépítik a tantervbe és a gyerekek órarendjébe. A tanórákat anyanyelvi német tanár tartja, arra nincs mód, hogy mindenkinek a saját nyelvén oktassanak, de ez nem is szükséges.

GYIK Gyakran Ismételt Kérdések

Mit jelent a Volksschule Ausztriában?

A Volksschule a magyar általános iskolák alsó tagozatának feleltethető meg. Négy évfolyamon folyik a tanítás, a gyerekek 6 és 10 éves koruk között járnak ide.

Milyen dokumentumok szükségesek a Volksschule beiratkozáshoz Ausztriában?

Meldezettel (lakcímbejelentő), Sozialversiherungsnummer (egészségbiztosítási szám), a gyermek születési anyakönyvi kivonata és az iskolától kapott dokumentumok kitöltése.

Kötelező óvodába járni Ausztriában?

Ausztriában óvodakötelezettség csak az első iskolai évet megelőző évben van. A kötelezettség abban az évben kezdődik, amelyikben a gyermek szeptember 1. előtt betölti az ötödik életévét.

Mit kell tenni, ha iskolás vagy óvodás gyermekkel költözünk külföldre?

A korábbi magyar oktatási intézmény és a magyar Oktatási Hivatal felé is jelezni kell, ha egy óvoda-,vagy iskolaköteles gyermek külföldön folytatja tovább a tanulmányait. Az Oktatási Hivatal felé küldendő űrlap Ügyfélkapun keresztül is elérhető.

.

Share the Post: