Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Meldezettel Ausztriában – jelentése magyarul, kiváltása és információk

A Meldezettel valójában az a nyomtatvány Ausztriában, amire szükség van a lakcímbizonyítvány (Meldebestätigung) megszerzéséhez. Ez a nyomtatvány szolgál az adatok megadására, hogy azt a Zentrale Melderegister-be, a központi lakcímregiszterbe bejegyezzékaz új lakcím bejelentése, a lakcímváltozás vagy a lakcím kiíratása esetén. Ezen információk alapján kapjuk meg a Meldebestätigung-ot, vagyis a lakcímbizonyítványt.

Miért van szükségem a Meldezettelre?

Aki állandóan Ausztriában él, köteles bejelentkezni és bejelenteni az összes kiskorú személyt, aki vele együtt él a közeli hatóságnál. Például be kell jelentkeznie annak, aki először költözik egy szálláshelyre Ausztriában, és így új főlakóhelyet alapít (ezen esetben az előző lakóhely bejelentése és lemondása egyidejűleg történik), vagy ha új másodlagos lakhelyet alapít. Az újszülötteknél a bejelentés a születési anyakönyvi bejegyzés egyidejű beadásával történhet. Ehhez csak ki kell tölteni egy Meldezettel nyomtatványt. Ebben az esetben további bejelentés a lakóhelyi hatóságnál nem szükséges.

Fő- és másodlagos lakhely

Az a lakás, amelyet valaki élete központjává kíván tenni, főlakásnak minősül. Ezt például az ott töltött időtartamból, a munkahelyhez való közelségből vagy a családtagok lakóhelyének közelségéből lehet megállapítani. Nem döntő, hogy az érintett személy nevezi-e a lakást elsődleges lakhelyként, hanem az, ami a munkával, a gazdasággal és a társadalmi kapcsolatokkal összefüggő életviszonyok összességéből kiderül.

Másodlagos lakhelyen csak az élet egy pontjára vonatkozó kapcsolatok mutatnak, például ott töltik a szabadidejüket az emberek vagy időszakos tevékenységet végeznek. Ausztriában az emberek bármennyi másodlagos lakhelyet alapíthatnak, de csak egy főlakóhelyet.

A főlakóhely több területre is hatással van, például a választójogra, az iskolába járásra, az óvodába járásra, a parkolási engedélyekre és a támogatásokra.

A Meldezettellel kapcsolatos követelmények

Alapvetően bárki, aki Ausztriában rendelkezik érvényes lakcímmel, kérelmezheti a lakcímbizonyítványt a megfelelő lakóhelyi hatóságtól. Az a feltétel, hogy a szálláshely kiadásának valóban meg kell történnie (és ezt az elszállásoló a Meldebestätigung kiadással is megerősíti).

A bejelentés az új lakás elfoglalásától számított három napon belül kötelező, különben az ezt elmulasztó szabálysértést követ el, amelynek pénzbírsága legfeljebb 726 euró, ismétlődő esetben pedig legfeljebb 2180 euró lehet. Ha valaki bejelentkezik anélkül, hogy valóban a megadott helyen lakna, az úgynevezett látszatbejelentési szabálysértés, mely szintén törvényellenes.

Hogyan juthatok hozzá a Meldezettelhez?

A Meldebehörde (lakóhelyi hatóság) mindig az a hatóság, mely az új bejelentendő lakócímhez tartozik. Ez a településeken az önkormányzatnál és a megyei jogú városokban a városi hivatalnál található, Bécsben pedig az adott kerületi hivatalnál.

Személyesen, futár vagy postai úton lehet bejelentkezni, faxon vagy e-mailben nem lehetséges. A bejelentéshez szükség van a Meldezettel nyomtatványra, amelyet az illetékes hatóságoknál lehet kapni, és néhány trafikban is kapható, vagy online letölthető és kinyomtatható. Személyes bejelentkezéskor azonnal megkapjuk a Meldebestätigung-ot. A bejelentkezés ingyenes.

Az olvasható személyes adatokon kívül a Meldezettel nyomtatványon rögzítik a vallási hovatartozást is. Ez azonban önkéntesen megadható, és érdemes itt azt nyilatkozni, hogy nincs a kérelmezőnek vallása. Ellenkező esetben a megadott felekezet már rövid időn belül jelentkezni fog, és évente komoly méretű kötelező hozzájárulást fog beszedni, amit behajtanak, ha nem kerül befizetésre.

A nyomtatványon még a ZMR-számot is meg kell adni, ha az ismert. Ez egy tizenkétjegyű szám, amely a hatóságok azonosítására szolgál. A Meldepflichtige (bejelentkező) aláírása és az Unterkunftgeber (szállásadó) aláírása, vagyis a bérbeadó aláírása szintén kötelező. Önálló tulajdon esetén a tulajdonos önmaga szolgáltatja a szállást. Minden személynek ki kell töltenie egy saját Meldezettel nyomtatványt és azt el kell juttatni a hatóságnak. Az adott hatóságnál szükség esetén segítenek a nyomtatvány kitöltésében.

Következő dokumentumokat kell csatolni:

  • Egy közokiratot, amelyen a jelentkező neve és vezetékneve, az első házasságkötés előtti vezetékneve, a születési dátum, a születési hely és a állampolgárság láthatók, például anyakönyvi kivonat.
  • Nem osztrák állampolgárok esetén: érvényes útlevél.
  • Újszülöttek esetén a gyermek születési anyakönyvi kivonatát.

Magyarországon bármelyik anyakönyvvezető kérésre kiadja a születési anyakönyvi kivonatot újonnan, melyhez már ingyenesen hozzá csatolja az unió hivatalos nyelvein megírt kivonatot is. Ennek része a német is, így az anyakönyvi kivonatot már nem kell külön lefordítani. Ha nem ott kérelmezzük az új anyakönyvi kivonatot, ahol az eredetileg kiállításra került, akkor érdemes telefonon egyeztetni az általunk választott helyszín munkatársával. Ő lekéri az eredeti kibocsátó helytől az anyakönyveket, mely úgy történik, hogy az eredeti helyen beszkennelik a régi anyakönyveket, és onnantól fogva már elérhető lesz az új, állami rendszerben. Ebben minden újszülött anyakönyve már megtalálható az utóbbi évekből, régebbi anyakönyveket kérésre töltenek fel. Amint a kérelmezett anyakönyvek megjelennek az online rendszerben, az általunk választott hely munkatársa már ki tudja állítani ingyenesen az egész családnak az új anyakönyvi kivonatokat, a többnyelvű melléklettel.

A Meldezettelnél a kiskorúak bejelentését a gondviselő köteles elvégezni. Az értelmi fogyatékos személyeket az ő felnőtt képviselőjük jelenti be.

Az on-line szolgáltatás is elérhető a bejelentéshez és a leiratkozáshoz. Az on-line kérelemnél, amelyet a Bürgerkarte révén lehet teljesíteni, egy körülbelül egy hétig tartó feldolgozási idővel kell számolni, és a Meldebestätigung-ot postán kapjuk meg. A Meldebestätigung-ért 3 eurós közigazgatási díjat kell fizetni. Ha valaki lemond egy lakhelyről anélkül, hogy újra bejelentkezne, azt is az oesterreich.gv.at-on teheti meg. Azonban figyelembe kell venni, hogy az online leiratkozás után nem lehetséges új bejelentkezés digitálisan. A Meldebescheinigung (lakcímbizonyítvány) addig érvényes, amíg a lakcím megváltozik. Ha ez történik, új bejelentést kell tenni.

Lakcímbizonyítvány hajléktalanoknak

Aki nincs állandó lakhelye, megkaphatja a lakcímbizonyítványt, ha hitelesen igazolhatja, hogy legalább egy hónapja élete középpontja kizárólag egy bizonyos közösség területén található, és meg tudja jelölni egy kapcsolattartó helyet, amit rendszeresen felkeres, mint például egy hajléktalan szálló vagy a szociális iroda.

Mit tehetek, ha megváltoznak az adatok?

Ha megváltoznak a személyes adatok, például házasság után, nem kell újabb bejelentést tenni a lakóhelyi hatóságnál. A névváltozások vagy az állampolgárság elnyerése vagy elvesztése is automatikusan továbbításra kerülnek és rögzítésre kerülnek a ZMR-ben.

Mit tehetek, ha elvesztem a lakcímbizonyítványt?

Ha elveszik a lakcímbizonyítvány (Meldebestätigung), akkor minden személynek lehetősége van egy fényképes személyazonosító igazolvány felmutatásával kérni a lakcímbizonyítvány ismételt kiállítását vagy a lakcímbejelentési információk megszerzését a megfelelő lakóhelyi hatóságnál.

Ehhez egy hivatalos kérelem és postai úton való bejelentést szükséges. Az igazolás díja 14,30 euró, a helyi lakcímjegyzékből származó lekérdezések esetében 2,10 euró és a központi lakcímregiszterből származó lekérdezések esetében 3,30 euró.

Meldezettel letöltés

Az alábbiakban láthatod, hogyan néz ki a Meldezettel, de ne ezeket az illusztrációkat használd, hanem győződj meg arról, hogy az aktuálisan legfrissebb változatot használod! Itt letölthető a hivatalos Meldezettel változat.

Meldezettel Ausztria 1. oldal
Meldezettel Ausztria 2. oldal
Share the Post: