Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

IG-L: Mit jelent az Immissionsschutzgesetz-Luft az autósok számára Ausztriában

100 kmh-as IG-L sebessegkorlatozas Ausztria

* * * * *

* * * * *

Az IG-L (Immissionsschutzgesetz-Luft) jelölés az osztrák autósoknak jól ismert. Ez az elnevezés a sebességkorlátozásokra utal, melyeket az úgynevezett “Luft-Hunderter” néven ismerünk. Az IG-L egy osztrák szövetségi törvény, melynek célja többek között a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése.

Ennek a célkitűzésnek a megvalósításához változó sebességkorlátozásokat vezettek be az autópályák és autóutak kijelölt szakaszain. Ezek a korlátozások akkor lépnek életbe, amikor megnő a légszennyezettség. Ez azt jelenti, hogy egy adott szakaszon az “Luft-Hunderter” korlátozás egyes napokon érvényben lehet, míg másokon nem.

Mikor lépnek életbe az IG-L sebességkorlátozások?

A tartományok által üzemeltetett levegőminőség-mérő állomások folyamatosan közlik az aktuális légszennyezettségi adatokat az ASFINAG-ot (Ausztria Autópálya- és Autóút Üzemeltető Szervezet). A mért értékeket különböző paraméterekkel (közlekedési adatok, időjárás) kombinálják. Az IG-L sebességkorlátozás akkor lép életbe, ha az adott tartomány által meghatározott algoritmusok és küszöbértékek teljesülnek.

Tirolban például a személygépkocsikra vonatkozóan az út- és környezetfüggő sebességkorlátozást állandó 100 km/órás sebességkorláttá alakították át az A12 és A13 autópályákon. Ez azt jelenti, hogy ez a korlátozás mindig érvényben van, függetlenül a légszennyezettségi adatoktól.

Így néz ki az autópályán, amikor aktív a korlátozás:

IG-L sebességkorlátozás Ausztria

Hol vannak IG-L sebességkorlátozások?

Az IG-L alapján történő sebességkorlátozásokat a tartományi kormányzó rendeli el az egyes tartományokban. Jelenleg 400 kilométer hosszan érvényesek az autópályák és autóutak egyes szakaszaiban Tirolban, Salzburgban, Stájerországban, Felső-Ausztriában és Karintiában.

TartományÉrintett autópályák
Felső-AusztriaA1
SalzburgA1, A10
StájerországA9, A2
Tirol (állandó 100 km/h-ás sebességkorlátozás)A12, A13
KarintiaA2
VorarlbergA14

Kivételek az elektromos járművek számára

2019. július 1-je óta a tiszta elektromos meghajtású járművek és a hidrogén-üzemű járművek kivételezettek az IG-L sebességkorlátozások alól az autópályákon és autóutakon. Azok a járművek, amelyekre ez a kivétel vonatkozik, bizonyos feltételek mellett nem kötelesek betartani ezeket a sebességkorlátozásokat.

A 2018 végén elfogadott kivétel az elektromos járművek számára többek között arra szolgál, hogy ösztönözze az elektromos mobilitás erősítését Ausztriában. Az úgynevezett plug-in hibrideknek továbbra is be kell tartaniuk a sebességkorlátozásokat.

Az IG-L sebességkorlátozások kivétele csak azokra a járművekre vonatkozik, amelyek rendelkeznek zöld színű rendszámtáblával. Ezt a rendszámot 2017 áprilisa óta lehet igényelni tiszta elektromos meghajtású járművekre, de nem kötelező. Aki akarja, az elektromos járművén továbbra is használhatja a fekete színű rendszámtáblát – ebben az esetben azonban ugyanúgy köteles betartani a meghatározott sebességkorlátokat, mint a belső égésű motorral rendelkező járművek tulajdonosai.

Az elektromos járművek kivétele csak azon szakaszokon érvényes, ahol figyelmeztető táblák jelzik ezt. Amíg ezeket a figyelmeztető táblákat nem helyezik el, az IG-L alapján elrendelt sebességkorlátozások továbbra is érvényben vannak minden járműre vonatkozóan, függetlenül azok meghajtásától és a rendszámtáblájuktól.

Ez a tábla jelzi, ha a zöld rendszámos autókra nem vonatkozik az IG-L korlátozás:

Milyen büntetésekkel kell számolni az IG-L sebességkorlátozások megszegése esetén?

2017-ben az osztrák környezetvédelmi minisztérium megemelte az IG-L területén történő sebesség túllépésére vonatkozó büntetési keretet. Azóta egy ilyen sebességkorlátozás megszegéséért akár 30 km/óra túllépés esetén is akár 90 eurós szabálysértési bírság kiszabható.

Fontos megjegyzés: Ha az IG-L által meghatározott sebességkorlátozást a StVO (útrendészeti rendelet) alapján meghatározott sebességkorlátozás mellett is túllépjük, akkor az utóbbiért is további büntetés járhat.

IG-L alapján elrendelt járművek forgalmi tilalmai és egyéb szabályok

Az IG-L alapján bizonyos területeken tehergépjárművekre vonatkozó forgalmi tilalmakat rendeltek el. Az egyes tartományokban érvényes tehergépjármű-forgalmi tilalmak aktuális áttekintését az Osztrák Kereskedelmi Kamara weboldalán találjuk.

Gyakori kérdések az IG-L-ről Ausztriában

Mi jelentése az “IG-L” kifejezésnek?

Az “IG-L” rövidítés az “Immissionsschutzgesetz-Luft” kifejezést jelenti, ami a légszennyezés védelmére irányuló osztrák szövetségi törvényt jelöli, és lehetővé teszi a változó sebességkorlátozásokat az autópályák és autóutak bizonyos szakaszaiban a járművek károsanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében.100 kmh-ás IG-L sebességkorlátozás Ausztria

Hol vannak érvényes IG-L sebességkorlátozások?

Jelenleg az IG-L alapján érvényes sebességkorlátozások megtalálhatók Tirolban (ahol egy állandó 100 km/óra sebességkorlát van érvényben), Salzburgban, Stájerországban, Felső-Ausztriában, Karintiában és Vorarlbergben az autópályák és autóutak egyes szakaszain.

Mikor lépnek életbe az IG-L sebességkorlátozások?

Az IG-L sebességkorlátozás akkor lép életbe, amikor különböző értékek teljesülnek, amelyeket az adott tartomány meghatároz. Az értékek között szerepelnek a mért légszennyezettségi adatok, valamint különböző közlekedési adatok és időjárási paraméterek.
Tirolban például a személygépkocsikra vonatkozóan az út- és környezetfüggő sebességkorlátozást állandó 100 km/óra sebességkorláttá alakították át az A12 és A13 autópályákon. Ez azt jelenti, hogy ez a korlátozás mindig érvényben van.

Az elektromos járművek kivételt élveznek az IG-L sebességkorlátozások alól?

Igen, 2019. július 1-je óta a tiszta elektromos meghajtású járművek és a hidrogén-üzemű járművek kivételt élveznek az IG-L sebességkorlátozások alól az autópályákon és autóutakon. Azok a járművek, amelyekre ez a kivétel vonatkozik, bizonyos feltételek mellett nem kötelesek betartani ezeket a sebességkorlátozásokat. A feltételek közé tartozik a zöld rendszám, és hogy a mentességet az adott szakaszon külön tábla jelölje.
A 2018 végén elfogadott kivétel az elektromos járművek számára többek között arra szolgál, hogy ösztönözze az elektromos mobilitás erősítését Ausztriában. Az úgynevezett plug-in hibrideknek továbbra is be kell tartaniuk a sebességkorlátozásokat.

Share the Post: