Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Két érdekes osztrák KRESZ-tábla


* * * * *

* * * * *

Ausztriában közlekedve gyakran találkozhatunk az alábbi két táblával, de mit jelentenek, és milyen korlátozások kapcsolódnak hozzájuk? Ebből a cikkből megtudhatjuk.

Gyalogos övezet – Fußgängerzone

Fußgängerzone

A gyalogos övezetben az összes járműforgalom tilos, kivéve a segélyszolgálati járműveket, mentőautókat, tűzoltóautókat és a rendőrségi járműveket, akár bekapcsolt kék fény nélkül is, valamint az utak karbantartására szolgáló járműveket, szemétszállító járműveket és javítási járműveket.

Azonban engedélyezett a vezetés azoknak a személyeknek, akiket külön táblán megjelölnek (például taxisok, kerékpárosok vagy rakodási tevékenységet végzők).

Ha megengedik az átvezetést, a gyalogos övezeten belül lassú járműsebességgel (5 km/óra) kell közlekedni. Amikor elhagyod a gyalogos övezetet, elsőbbségi kötelezettséged van az úttesten közlekedő járművekkel szemben.

Iskolai övezet – Schulstraße

Schulstraße

Az iskolai épületek közvetlen környezetében található utak vagy területek különleges iskolai övezetté nyilváníthatók, ha ez a közlekedés biztonságát, gördülékenységét és zavartalanságát szolgálja. Az intézkedésnél figyelembe veszik az iskolai napokat, valamint az iskola kezdetének és befejezésének időpontjait.

A járműforgalom korlátozott, azonban egyes kivételek engedélyezettek. A gyaloglás az úttesten megengedett, de nem szabad szándékosan akadályozni az engedélyezett járműforgalmat. Általában tilos a járművek közlekedése, kivételt képeznek közöttük a kerékpárok, a mentőszállítások, a diákok szállítására szolgáló járművek, a szemétszállító járművek, a közrendvédelmi és tűzoltó járművek, az üzembentartói és közszállítási járművek, az autómentők, a meghibásodás esetén segítséget nyújtó járművek, valamint a helyiek autói, akik a környéken élnek. A hatóság jogosult lehet kivételek engedélyezésére az ott élők közlekedésére vonatkozóan (pl. látogatás a helyiekhez).

A járművezetőknek tilos akadályozni vagy veszélyeztetni a gyalogosokat, és megfelelő oldalsó távolságot kell tartaniuk az út melletti tárgyaktól vagy létesítményektől a közlekedésbiztonság érdekében. Csak lassú sebességgel szabad haladniuk. A hatóság által felhatalmazott személyek mechanikus akadályokat helyezhetnek el, amennyiben ez nem akadályozza a megengedett járműforgalmat.

Share the Post: