Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Klimabonus 2023 Ausztria – érkeznek az éves összegek!

klimabonus 2023

A Klimabonus 2024-ről szóló cikket itt tudod elolvasni.

2023-ban is folytatódik az Ausztriában évente egyszer kifizetésre kerülő Klimabonus program. A klímabarát magatartást ösztönző támogatást idén is minden Ausztriában élő felnőtt és gyerek megkapja, függetlenül állampolgárságától és életkorától.

A Klimabonus összege az elsődleges lakhely és a helyi infrastruktúra függvénye. 2023-ban az alábbiak szerint alakul:

  • Kategória 1: Nagyon jó infrastruktúrával és tömegközlekedési hálózattal rendelkező városok: 110 euró
  • Kategória 2: Jó infrastruktúrával és tömegközlekedési hálózattal rendelkező városok: 150 euró
  • Kategória 3: Jó alapfokú tömegközlekedési hálózattal és infrastruktúrával rendelkező területek: 185 euró
  • Kategória 4: Vidéki községek vagy olyan területek, ahol csak alapfokú tömegközlekedési hálózat áll rendelkezésre: 220 euró

A gyermekek a felét kapják a felnőttek összegének. Mozgáskorlátozott személyek esetében minden esetben 220 eurót fizetnek ki.

A Klimabonus kifizetése 2023 őszén kezdődik, és 2024 közepéig tart.

A Klimabonust 2022 októberében vezette be az osztrák kormány az ökoszociális adóreform részeként. A támogatás célja, hogy kompenzálja a klímakárosító CO2-díjból származó áremelkedést, és ösztönözze az embereket a klímabarát magatartásra.

A Klimabonus összege és kifizetése

A Klimabonus összege két részből áll: egy alapösszegből és egy regionális pótlékból. Az alapösszeg 110 euró minden felnőtt és 55 euró minden gyermek számára.

A regionális pótlék összege a tartózkodási helytől függően változik. A vidéki területeken magasabb a pótlék, mivel ott a klímabarát közlekedési lehetőségek korlátozottabbak.

A Klimabonust automatikusan folyósítják azok számára, akiknek aktuális bankszámlaadatai vannak rögzítve az osztrák Pénzügyminisztériumnál. Aki nem rendelkezik aktuális bankszámlaadataival, annak a Klimabonust postai úton küldik meg.

A Klimabonus hatása a klímavédelemre

A Klimabonus várhatóan pozitív hatással lesz a klímavédelemre. A támogatással az emberek többet tudnak spórolni a közlekedési költségeken, ami ösztönözheti őket a klímabarát közlekedési eszközök használatára.

A Klimabonus ösztönözheti az embereket arra is, hogy energiatakarékos termékeket és szolgáltatásokat vásároljanak. Ez segíthet csökkenteni a széndioxid-kibocsátást.

A Klimabonus jövője

A Klimabonust 2023-ban először vezették be, és a jelenlegi tervek szerint 2024-ben is folytatják. A jövőben várhatóan növekedni fog a Klimabonus összege, és a támogatást egyre több ember kaphatja meg.

A Klimabonus egy fontos lépés a klímavédelem érdekében. A támogatással az osztrák kormány ösztönzi az embereket arra, hogy klímabarát módon éljenek, és hozzájáruljanak a környezet védelméhez.

Share the Post: