Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Osztrák ÁFA – Mehrwertsteuer

számológép

* * * * *

* * * * *

Ausztriában a forgalmi adó (ÁFA, Mehrwertsteuer) rendszer többféle adókulcsot alkalmaz a különböző termékekre és szolgáltatásokra. A legfontosabb adókulcsok a 20%-os normál adókulcs, valamint a 10%-os és 13%-os kedvezményes adókulcsok. Ebben a cikkben áttekintjük, mely esetekben alkalmazhatók ezek a kedvezményes kulcsok, és milyen feltételek vonatkoznak rájuk.

Normál adókulcs: 20%

A 20%-os normál adókulcs a legtöbb termékre és szolgáltatásra vonatkozik Ausztriában. Ez a standard adókulcs, amelyet alapértelmezésként alkalmaznak, kivéve ha a törvény másként rendelkezik.

Kedvezményes adókulcsok: 10% és 13%

10%-os kedvezményes adókulcs:

Szálláshely szolgáltatás: A berendezett lakó- és hálóhelyiségekben történő szálláshely-szolgáltatás, valamint az ezzel rendszeresen együtt járó mellékszolgáltatások (pl. fűtés) a 10%-os áfakulcs alá tartoznak. Ez vonatkozik mind a szállodai, mind a magánszobakiadásra, de nem vonatkozik a konferenciatermek biztosítására, amelyek a normál adókulcs alá esnek.

Kempinghelyek bérbeadása: A kempinghelyek bérbeadása szintén a 10%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik, feltéve, hogy az ajánlott szolgáltatásokért egységes használati díjat számítanak fel.

Élelmiszerek és egyéb termékek: Az élelmiszerek, fagylalt, néhány ital (pl. víz, tej és tejalapú italok), valamint könyvek és újságok szállítása, saját fogyasztása és behozatala szintén a 10%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik. A mellékszolgáltatások, mint a csomagolás és szállítási költségek is ezen az adókulcson adóznak.

Lakáscélú ingatlanok bérbeadása és haszonbérlete: A lakáscélú ingatlanok bérbeadása és haszonbérlete, a működési költségekkel együtt, kivéve a fűtési költségeket, a 10%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik. Az üzlethelyiségek vagy garázsok bérbeadása nem tartozik ide.

Személyszállítás: A közlekedési eszközökkel történő személyszállítás, kivéve a légi járműveket, a 10%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik, ha a fő cél a személyek szállítása. Az olyan szórakoztató és sporttevékenységeket nyújtó szolgáltatások, mint a rafting vagy a nyári bobpálya, a normál adókulcs alá esnek.

Hulladékkezelés: A hulladékkezelés és a szennyvíz, valamint hulladék elszállítása a 10%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik.

Kórházi bevételek: A nem közjogi testületek vagy nonprofit szervezetek által üzemeltetett kórházi bevételek szintén a 10%-os áfakulcs alá tartoznak.

Gyógyszerek: A gyógyszerek értékesítése (szállítások, közösségi beszerzések és importok) a 10%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik. Az orvostechnikai eszközök viszont továbbra is a normál 20%-os áfakulcs alá tartoznak.

Javítási szolgáltatások: A kerékpárok, cipők, bőráru, ruházat és háztartási textíliák (pl. ágynemű, asztalterítők, párnahuzatok vagy függönyök) javítása a 10%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik, ha a javításhoz használt anyagra eső díjrész kevesebb, mint a javítás teljes díjának 50%-a.

13%-os kedvezményes adókulcs:

Élő állatok és növények: Az élő állatok (kivéve a vágásra nem szánt lovakat), növények, tűzifa, állateledel, műalkotások és antikvitások szállítása, saját fogyasztása és behozatala a 13%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik.

Műalkotások: A műalkotások szállítása a 13%-os kedvezményes áfakulcs alá tartozik, ha az alkotó vagy annak jogutódja biztosítja, vagy egy vállalkozó biztosítja, aki nem viszonteladó, vagy egy viszonteladó (műkereskedő), aki lemondott a különbözeti adózásról.

Kulturális szektor: A színházi és zenei előadások, múzeumi szolgáltatások, film- és cirkuszi előadások, rádiós vállalkozások szolgáltatásai a 13%-os kedvezményes áfakulcs alá tartoznak, amennyiben nem közigazgatási szervek vagy nonprofit szervezetek végzik.

Uszodák és termálkezelések: Az uszodák és termálkezelések bevételei, beleértve a szaunaüzemet, a 13%-os kedvezményes áfakulcs alá tartoznak.

Adókulcs (%)Alkalmazási területMegjegyzések
20%Normál adókulcsA legtöbb termékre és szolgáltatásra vonatkozik
10%Szálláshely szolgáltatásIde tartozik a szállodai, vendéglátóhelyi és magánszobakiadás, kivéve a konferenciatermek biztosítása
10%Kempinghelyek bérbeadásaEgységes használati díj szükséges
10%Élelmiszerek, fagylalt, italokKivételek: néhány ital, mint víz, tej és tejalapú italok
10%Könyvek és újságok
10%Lakáscélú ingatlanok bérbeadása és haszonbérleteKivéve a fűtési költségeket és az üzlethelyiségek vagy garázsok bérbeadását
10%SzemélyszállításKivéve légi járművek és szórakoztatást, sporttevékenységet nyújtó szolgáltatások
10%HulladékkezelésBeleértve a szennyvíz és hulladék elszállítását
10%Kórházi bevételekNem közjogi testületek vagy nonprofit szervezetek által
10%GyógyszerekOrvosi törvény hatálya alá tartozó gyógyszerek
10%Javítási szolgáltatásokKerékpárok, cipők, bőráru, ruházat és háztartási textíliák javítása
13%Élő állatok, növényekKivéve a vágásra nem szánt lovakat
13%Tűzifa, állateledel
13%Műalkotások, antikvitásokAz alkotó vagy jogutódja biztosítja, vagy különbözeti adózással érintett
13%Kulturális szektorSzínházi és zenei előadások, múzeumi szolgáltatások, film- és cirkuszi előadások, rádiós vállalkozások
13%Uszodák és termálkezelésekBeleértve a szaunákat is

Ezt a táblázatot teljes képként is le tudod tölteni, ide kattintva:

Osztrák ÁFA – Mehrwertsteuer
Share the Post: