Az Ausztriai magyarok Facebook csoportjának honlapja
Search
Close this search box.

Gépjármű honosítás, osztrák rendszám 2024

osztrák rendszám

* * * * *

* * * * *

Az alábbi cikket Golubov Tamás írta az Ausztriai Magyarok Facebook csoportban. Csatlakozz te is a csoporthoz, ha több infóra van szükséged az ausztriai életről! A csoport elérhető itt: Ausztriai Magyarok

Sziasztok!

Nemrég sikeresen honosítottam a magyar rendszámos autómat. Nem volt egyszerű, de bonyolult sem, a baj inkább az volt, hogy a sok információba könnyű belezavarodni, sokan mondanak, írnak mindenfélét, nem ritkák az egymásnak ellentmondó információk. Úgy döntöttem, leírom Nektek a tapasztalataimat, illetve azt, hogy pár lépésben hogyan lehet egy magyar rendszámos autót “honosítani”.

A jogi alapok, tévhitek:

A törvény szerint, ha életvitelszerűen itt élsz, maximum 1 hónapig használhatod a magyar rendszámos autódat. Utána köteles vagy forgalomba helyezni Ausztriában. Nem számít hogy ideiglenes, vagy állandó lakcímed van (Hauptwohnsitz vagy Nebenwohnsitz), az a fontos, hogy hol laksz életvitelszerűen (Sopronból ingázók megint más téma).

Vannak különböző praktikák, van, aki átíratja valamelyik családtagja nevére az autót és úgy jár vele, erről nem szeretnék nyilatkozni, nincs ezzel tapasztalatom, és nem tudom hogyan és mi alapján ellenőrzik. Valószínűleg közúti ellenőrzésnél lehet ebből probléma, vagy ha van egy kevésbé jóindulatú szomszédod, aki látja, hogy rendszeresen a ház előtt parkol egy külföldi autó, és elfoglalja mások elől a helyet……

0. lépés: megfelelő műszaki állapot

Ausztriában nem csak szigorúbbak a műszaki vizsga feltételei, de évente kell vizsgáztatni. A lejárat ideje az első forgalomba helyezés (magyarországi forgalomba helyezés!) hónapja. Az én esetemben az autó 2014.07.08-án került forgalomba Magyarországon, tehát az osztrák műszaki lejárati ideje minden év júliusa. Nem napra pontosan határozzák meg, hanem hónapra.

Ezen kívül a lejárattól számítva négy hónap türelmi idő van az autó vizsgáztatására. Viszont ha a türelmi idő után is tovább közeledsz az autóval vizsga nélkül, annak komoly anyagi következményei lesznek. Fontos: a négy hónap türelmi idő alatt az autót csak Ausztriában használhatod.

1. lépés: EU-s CoC (Certificate of conformity) tanúsítvány beszerzése

A forgalomba helyezéshez szükség lesz erre a tanúsítványra. Ez egy A4-es papír, amin szerepelnek a jármű adatai, a kibocsátási értékek, stb. Én azt javaslom, ezt a magyarországi márkaképviselettől kérd ki (telefonon, E-Mail-en egyeztetve, forgalmi engedélyt bescannelve) ingyen kiállítják és postázzák magyarországi címre.

2. lépés: műszaki vizsga

Keresd meg a környékeden lévő műszaki vizsgaállomást (57a Prüfstelle). Vizsgáztasd le az autót, nem baj, ha magyar rendszámod van, az igazolást ugyanúgy kiállítják, alvázszámra hivatkozva, ha mindent rendben találnak. A magyar forgalmi mindenképp legyen nálad. A vizsga költsége 75€.

3. lépés: nyilvántartásba vétel – Dateieintrag

Fel kell keresned az autód márkaképviseletét Ausztriában. A márkaképviseletnél vannak olyan személyek, akik tudnak az osztrák nyilvántartásban járműveket rögzíteni.

Érdemes személyesen intézni, kártyával nem mindenhol tudsz fizetni. Ennek a díja 180€, pár napon belül megvan. Erről szintén kapni fogsz egy A4-es tanúsítványt. Az alábbi linken tudod ellenőrizni alvázszám alapján, hogy bekerült-e az autód a nyilvántartásba: https://gdb.vvo.at/kfz-finanzsperrauskunft/

A nyilvántartásba vételre jogosult importőrök, márkaképviseletek listáját itt találod: https://www.bmk.gv.at/…/typengenehm…/fahrzeugimport.html

Liste der Ermächtigen-re kattints, le fog töltődni egy nagy Excel tábla. Konkrét példa: Suzukiból több különböző is van a listán, a legbiztosabb, ha a vázszám első három karakterére keresel rá. Pl. az én Suzuki motoromnál “JS1”. Így már le is szűkítetted egyre a találatokat.

4. lépés: NoVA adó befizetése

A NoVA (Normverbrauchsabgabe) egy olyan adónem, amit új jármű forgalomba helyezése előtt, vagy külföldi jármű behozatalakor kell befizetni, szerencsére csak egyszer. Ha a fenti linken az alvázszámodra van találat, a státusz pedig „gesperrt” az azt jelenti, hogy sikerült a felvitel.

A „gesperrt” vagyis zárolt státusz azért van, mert a járműre még nem fizették be a NoVA-t. Kérj időpontot a területileg illetékes Finanzamt-ba, NoVA kalkulációra és befizetésre. Legyen nálad az adásvételi szerződés, és az autó magyar papírjai.

A NoVA-t a jármű életkora, értéke, és kibocsátási adatai alapján határozzák meg. Az én esetemben (2014, ~4000€, 1200cc, 3 henger, benzin) ez 228€ volt.

5. lépés: kötelező biztosítás kötése

Ugyanúgy, ahogy Magyarországon is, minden gépjárműre kötelező felelősségbiztosítást kell kötni. Kérj egy kalkulációt az autó adatai alapján.

Keresd meg a hozzád közel lévő Zulassungsstelle-t (ezekből elég sok van, mehetsz bármelyikbe, tartományon belül). Hívd fel őket, vagy személyesen kérj egy E-Mail címet, amin fogadni szokták a biztosítási ügynököktől beérkező ajánlatokat. Ez teljesen megszokott és normális. Az én autómra – a bónusz átvitele nélkül egyelőre – havonta 50€ a biztosítás.

6. lépés: forgalomba helyezés, új rendszám

A fentebb említett Zulassungsstellére menj el személyesen az összes papírral, amit összegyűjtöttél. A rendszerben már látni fogják az autódat alvázszám alapján, és azt is látni fogják, hogy van hozzá érvényes ajánlat kötelező biztosításra. Itt ki fogják állítani az osztrák forgalmi engedélyt, (narancssárga összehajtogatható papír, ami két részből áll – bár ehelyett kérhetsz plasztikkártyát is +25€-ért) kapsz egy szélvédőre való matricát, amin a műszaki vizsga érvényessége szerepel, és két szép új osztrák rendszámtáblát. Az én esetemben ennek az összköltsége 208€ volt.

Amint hazaértem, feltettem az új rendszámokat, felragasztottam kívülről a szélvédő bal felső sarkába a matricát és kész is. Ha van online autópályamatricád, ne felejts el újat venni. Elméletileg át lehet írni, de mivel két héten belül járt le az enyém, így nem foglalkoztam vele.

Arra készülj, hogy a magyar rendszámtáblakeretbe nem, vagy csak nehézkesen fog belemenni az osztrák rendszámtábla. Érdemes ebből is újat venni, pár eurós tétel.

7. lépés: forgalomból kivonás Magyarországon

Legközelebb, amikor Magyarországon jársz, legyen nálad az osztrák és a magyar forgalmid, valamint a magyar rendszámtáblák. Menj be bármelyik kormányablakba, kérj sorszámot gépjármű ügyintézéshez.

Mutasd be az osztrák forgalmi engedélyt, és kérd az autó forgalomból történő végleges kivonását. Erről a magyar biztosítód is értesül, érdekmúlás miatt megszűnik a szerződésed, és visszautalják a maradék befizetett díjat.

Share the Post: